Hoppa till innehållet

Vagn

din vagn är tom

Artikel: ETT INTRESSANT LIV - YAIR SHIMANSKY

AN INTERESTING LIFE - YAIR SHIMANSKY - SHIMANSKY.CO.ZA

ETT INTRESSANT LIV - YAIR SHIMANSKY

Shimansky föddes i Israel 1967. Hans mamma var en hemmamamma, medan hans far arbetade för ett stort rederi och var kapten för ett sjöfartstankfartyg. Shimansky gick ofta med sin far till sjöss. ”Från det att jag var tre månader gammal skulle jag tillbringa en och en halv till två månader till sjöss. Det här fortsatte tills jag var 12, minns han.

Detta var både en glad och en lärorik upplevelse för den lättpåverkade unga pojken. "Att vara på båten var bara fantastiskt eftersom det var som ett stort lekrum. Det var jättekul; Jag skulle spela i maskinrummet ena dagen och på däck nästa. ”Under den här tiden med sin far besökte han 30 länder och lärde sig om olika kulturer, ”Jag kunde inte ha önskat mig en bättre utbildning”, berättar han. Naturligtvis fanns det inga andra barn ombord, vilket innebar att Shimansky bara interagerade med vuxna, mognade mycket snabbare än andra barn i samma ålder. Eftersom det inte fanns någon tv ombord, och inga barn att leka med heller, tillbringade han många timmar med att spana i böcker. Fantasyböcker var en speciell fascination; detta bidrog till att utveckla både hans fantasi och hans kreativitet.

 

Vid 12 års ålder flyttade han och hans familj till London, eftersom hans far arbetade där. "Vi tillbringade ett år där och jag hatade det. Det beror på att jag var tvungen att bära kostym och slips när jag gick i skolan. Än i dag gillar jag inte att bära kostym och slips, säger han med en grimas.

Det fanns dock en uppsida med den korta vistelsen i London, "Eftersom kollektivtrafiken är så bra, kunde jag ta mig runt på egen hand. Väldigt snart lärde jag mig att vara extremt självständig”, säger han.

Efter att ha återvänt till Israel skrevs han in på en internatskola för flottan. ”Min mamma kunde inte hantera mig; Jag var för stygg, så jag skickades till skolan. Det var mycket disciplin och struktur men jag älskade det – för vi kunde dyka och snorkla mycket.Sedan följde en tid med skateboard, surfing och vädjande till sina föräldrar om en motorcykel. "De ville inte att jag skulle ha en, så jag jobbade ett år på natten som barman, och jag utförde vägarbete på dagarna och körde en hammare. Jag sparade och köpte mig en Honda CVR400. Jag gillar inte att bli tillsagd att inte göra något; det är ett säkert sätt att få mig igång”, säger han med ett skratt. (Han äger en Ducati Monster 1200 idag.)

 

Min stora dröm på den tiden var att åka till Amerika, tjäna en miljon dollar och sedan återvända till Israel. Detta var drömmen för de flesta unga på den tiden.

Istället bestämde han sig för att åka till Japan. "Jag var fascinerad av den japanska kulturen, efter att ha haft en upplevelse av den genom karatelektioner. Jag hade också en granne som var en diamanthandlare och han informerade mig om att det var en bra marknad för diamanter. Så jag flydde till Japan, beväpnad med några diamanter och smycken att sälja.” Det var en intressant tid för den unge mannen, ”I perioder var det ganska tufft; de första sex månaderna gjorde jag lite annat än att knacka dörr. Jag gick från den ena smyckesaffären till den andra. Många dörrar öppnades inte; de jagade iväg mig, men jag är väldigt tålig och så småningom fick jag de rätta kontakterna inom diamant- och smyckeshandeln."

Shimansky tillbringade totalt två år i Japan, vilket krävde att han var extremt påhittig. Dessa två år var enormt inflytelserika."Det var där jag lärde mig konsten att diamantskära och polera. Jag lärde mig också om kvalitet, precision och deras besatthet av perfektion."

"På den tiden var japanerna de största konsumenterna av diamanter i världen och de fokuserade väldigt mycket på kvalitet och det bästa snittet, jämfört med den amerikanska marknaden, som fokuserade på storlek. Japanerna lärde mig att perfektion tar tid. Deras sushikockar tränar till exempel i sju år. De använder samma tillvägagångssätt med diamanter. Min tid i Japan lade grunden för det jag gör idag. Jag lärde mig att om det inte är perfekt så är det inte tillräckligt bra.”

 

När du är ung behöver du ingen stor lön och du betalar inte en enorm hyra; saker är enklare och lättare.

Medan Shimansky genomgick sin övergångsrit i öst, erbjöds hans far ett jobb i Sydafrika – och därför flyttade hans föräldrar hit. Shimansky bestämde sig för att besöka dem och sedan åka till New York för att uppfylla sina drömmar, men han hann aldrig riktigt till Amerika. Anledningen till hans vistelse var en vacker sydafrikansk kvinna, som han träffade och gifte sig med. Men han tappade inte passionen för smyckesspelet.

”Jag började importera silversmycken, som jag sålde på en loppmarknad på stranden i Durban under helgerna. Jag gjorde även mina egna smycken. Under veckan sålde jag till butiker. Jag hade också en av de där gamla skattkistorna, som fungerade som en mobil butik. Livet var bra. När du är ung behöver du ingen stor lön och du betalar inte en enorm hyra; saker är enklare och lättare."

Eftersom han är den ständigt ambitiösa karaktären fick Shimansky snart kliande fötter. ”Jag bestämde mig för att jag var tvungen att öppna en formell butik; det fanns en gräns för vad jag kunde sälja på en loppis. Så jag närmade mig Pavilion Shopping Centre. De var inte förtjusta från början, jag var tvungen att hoppa igenom så många ringar för att bli accepterad i köpcentret. Men jag kom på ett unikt koncept och jag var väldigt uthållig. Jag gav inte upp förrän de gav upp och gav mig en liten butik."

Shimansky hade inga resurser, vilket innebar att butiksinredningen måste göras av honom och en snickare. ”Vi gjorde det i etapper; Jag hade inte pengar att bygga allt på en gång."

En brist på ekonomi innebar heller inga pengar till säkerhet eller försäkring. ”Så jag sov bakom diskarna. När personalen kom på morgonen gick jag snabbt hem för att duscha och rusade tillbaka till affären. Jag var där i minst 22 timmar av varje 24.” Resten, som de säger, är historia. Från dessa extremt ödmjuka början har ett smyckeimperium vuxit fram.

Idag är Shimansky ett av Sydafrikas mest erkända smyckesvarumärken, och det finns Shimanskys smyckesbutiker i stora centra över hela Sydafrika (Kapstaden och Johannesburg). Dessutom äger Shimansky en smyckesdesign- och tillverkningsverkstad, en diamantskärnings- och polerfabrik och Kapstadens enda dedikerade diamantmuseum baserat i Clock Tower Precinct, vid vattnet. Och det finns ännu mer att komma.

”Jag lär mig fortfarande. Jag hoppas verkligen att min största lektion fortfarande kommer!” det kreativa geniet avslöjar.

När det är sagt så vet han exakt vad hans framtid har att erbjuda. "Jag planerar att ta varumärket från premiumjuvelerare till lyxmärke som kommer att hålla långt utöver min livstid. Min resa kommer fortfarande att gå till New York”, tipsar han. Shimanskys exakta planer har ännu inte avslöjats. En sak är säker; de kommer säkert att bli så intressanta, som hans liv har varit hittills.

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.

Alla kommentarer modereras innan de publiceras.

Läs mer

DIAMOND ENGAGEMENT RINGS – DOES SIZE REALLY MATTER? - SHIMANSKY.CO.ZA

DIAMANTFÖRBARRINGAR – SPILLER STORLEKSEN VERKLIGEN?

Att förlova sig är ett betydelsefullt ögonblick och en viktig milstolpe på ett pars resa. Om du planerar att förlova dig snart, grattis! Vi förstår hur viktigt detta speciella ögonblick är. Naturl...

Läs mer
A GUIDE TO INVESTING IN DIAMONDS - SHIMANSKY.CO.ZA

EN GUIDE FÖR ATT INVESTERA I...

På grund av ekonomins ständiga fluktuationer har individer bestämt sig för att hellre hålla kvar sina besparingar och leta efter en mer betydande investering. Det är under dessa svåra tider som in...

Läs mer